Ležáky

Publications for sale


Bez výčitek... Genocida Čechů po atentátu na R. Heydricha

Vojtěch Kyncl

Výsledky historických a kriminalistických studií útoku na Reinharda Heydricha v květnu 1942 nezodpověděly otázky desítky let trvajících sociálních, právních i transnacionálních rozepří ve střední Evropě.

 

Pátrání po účastnících stanných soudů bylo zahájeno ihned po osvobození Československa v květnu roku 1945. Mnoho zločinců nikdy nebylo postaveno před soud, přestože jejich činy, identita i poválečný život byly známy policii na obou stranách železné opony.

 

Jak hodnotili svoji minulost ti, kteří dostihli parašutisty, odvlekli stovky Čechů na popraviště a srovnali se zemí dvě české vesnice? Lze chování nacistů pochopit nebo dokonce vysvětlit v souvislostech nacistické vyhlazovací politiky? A co vlastně představuje hojně užívaný výraz „překonání minulosti“? Na tyto a další otázky hledá Vojtěch Kyncl odpovědi v mezioborovém studiu historie, práva a sociální psychologie.


The book "Bez výčitek... Genocida Čechů po atentátu na R. Heydricha" can be bought in NHL Ležáky, Lidice Memorial or it can be ordered as cash on delivery.

price: 490,- Kč



National historic landmark- Reverent area Ležáky,   telephone: +420 469 344 179,   e-mail: lezaky@lezaky-memorial.cz